"Bırakınız Yapsınlar, Bırakınız Geçsinler"(!)

   Kapitalizm, özel mülkiyete dayanan ekonomik ve sosyal bir sistemdir. Bu sistemde ekonomik aktiviteler kar amacı güden şirketler tarafından yönetilir.

   Kapitalizm öyle bir sistemdir ki bizi doğumumuzdan ölümümüze kadar esir eder. Önce bizi eğitim hayatımızda sınavlardan geçirir, un gibi eler. Rahatta ulaştık zannederken haftanın altı günü sabah sekiz akşam beş çalıştırır. Üstelik size verdiği maaşı altı günden artan bir günlük tatilinizde geri alır. Bazen aldığınız şeyleri ödeyemezsiniz sizi kredi kartı denen şeye muhtaç eder. Aldığınız daha fazlasını sizden geri ister. 

   Afrika dünyanın altın rezervlerinin %90'ını elinde bulundururken, sadece aynı kıtada yaklaşık bir milyar aç insan var! Aynı anda obezite yüzünden spor salonlarına dünyanın parasını döken altı yüz milyon insan var. Kapitalizm, bir ürüne sırf üzerindeki marka logosu yüzünden değerinin on katını ödetmektedir. İnsan canının o pahalı telefonlardan daha ucuz olduğu ülkelerde üretilip, başka ülkelerde o telefonu almak için kuyruklarda bekletir. 

   Biz hak, demokrasi ve özgürlük istedik. Ama kapitalizm kendi sınırlarını çizip bizi o sınırlarda özgür olduğumuza inandırdı.

 

 

Yorum Yap