EVREN ZAMAN İÇİNDE

Zamanın akıp gittiğini söyleriz hep. Zaman herkes için basit bir kavram gibi gelir. Peki zaman tam olarak nedir?
Newton zamanın herkes için sabit olduğunu söylemiştir. Ancak Einstein bulduğu görelilik yasası ile Newton'un kanununu çökertmiştir. Görelilik nedir derseniz şöyle anlatabilirim: bir adam güzel bir bayan ile birlikte bir saat vakit geçirdiğinde bu süre kendisine bir dakika gibi gelir, birde onu bir dakika için sıcak bir fırına oturtun bu süre kendisine bir saatten uzun gelecektir. İşte görelilik budur! 
Newton'a göre zaman herkes için sabitken;Einstein tam tersine zamanın kişiye özel hızla akabildiğini söylemiştir. Einstein çok çalışmış ve sonunda uzay ve zaman arasındaki önemli bir bağlantıyı bulmuştur. Einstein 'a göre bir kişi hareket ediyorsa zaman onun için duran bir kişiden daha yavaş akar. Ama bunu dışarıdan gözlemleyen anlar, kendisi farketmez. Tabi Dünya'nın hızı ışık hızından çok yavaş olduğu için zaman üzerindei etkisi azdır ve biz bunu algılayamayız. 1971'de Einstein'ın bu keşfi sezyum atomuyla kanıtlanmıştır. Zamanı etkileyen bir diğer faktör ise kütleçekimidir. Einstein'a göre kütleçekimi ne kadar güçlü ise zaman o kadar yavaşlar. Örneğin karadeliğin kütleçekimine maruz kalan bir cisim için zaman dünyadaki bir cisimin zamanından daha yavaştır. Albert Einstein bu keşifleri ışığın hareketinden yola çıkarak bulmuştur ve vardığı sonuç inanılmaz olmuştur. Evrende tek değişmeyen şey ışık hızıdır. 
Peki ışık hızında yani yaklaşık saniyede 300.000 km hızda hareket edebilseydik? İşte bu durumda zamandaki hızımız sıfır olurdu. Yani zaman bizim için dururdu. Einstein zamanın 4. boyut olduğunu söylemiştir. Belkide başka bir boyuta geçerdik. Peki eğer ışık hızından daha hızlı olsaydık? O zaman zamanda geriye mi giderdik?
Kim bilir belkide gelecekteki sen şu an seni izlemekte...

Yorum Yap