İnsan, Düzen, Denge

  İnsanoğlu bu aralar çevreye verdiği zararın aşırı olduğunun farkında ve bu yüzden de kendini aşağılık bir varlık olarak görüyor. Bence bu karara varmadan önce buyrun bir daha düşünelim.

  Bu düşünceyi çürüten ilk esas olarak Kur'an'da geçen "Evren insanlar için yaratılmıştır."ayeti örnek gösterilebilir. Allah insanlara diğer canlılardan farklı olarak akıl ve düşünebilme yeteneği vermiştir. İnsanlara bu özellikleri vermiş ve kullanmasını istemiştir. Evrendeki düşünebilen tek varlık insan olduğu için sınanacak tek varlık da insandır. İnsanlık evrenin başlangıcında yoktur. Allah evreni yaratmış ve kademeli olarak düzene sokmuştur. İnsanı da mükemmel bir düzen içinde yaratmıştır; fakat bu mükemmel düzenin içinde yaşamak hiç de kolay değildi. Bu yüzden insanlar akıllarını hayatlarını kolaylaştırmak üzerine kullanmışlardır. İnsan, yaratılıştan bu yana hayatını kolaylaştırdıkça kolaylaştırmıştır; fakat düzene, çevreye zarar vermiştir. Düzene zarar vermiştir diyorum; fakat insanoğlu dengeye zarar veremez. "Teknolojinin sonu yoktur." der herkes. Peki şu anda teknoloji hep hayatı kolaylaştırmaktan yana. Hayatımız en kolay haline geldiğinde ne olacak? İşte o zaman insanoğlu aklını farklı yönde çalıştıracak. En kolay haline geldiğinde çevreye de çok büyük zarar vermiş olcağız. Bu sefer insan aklını, bozulan düzeni, çevreyi nasıl düzeltebileceği hakkında düşünerek kullanacak ve teknolojiyi bu yönde üretecek. İşte bu yüzden teknolojinin sonu yoktur.

  Yani insan çevreye zarar veriyoruz diye olay çıkartmamalı, denge çubuğunun ortalarına geldiğimiz için çevreye olan zararımız çok göze batmakta. Bu yüzden insanoğlu kendini diğer varlıklardan daha aşağı görmemeli; ama bu da çevreyi önemsemeyelim demek değil. Çevreye elimizden geldiği kadar daha az zarar vermeliyiz; fakat hiç zarar vermemek elde değil.

Yorum Yap